Rotary ungdomsutbyte

söndag 28 augusti 2022

Mona Ulvåknippa

Studera utomlands med Rotary nästa läsår!

Nu kan ni ansöka till Rotarys ettårsutbyte för läsåret 2023-2024.

Det kanske häftigaste du kan göra, om du är mellan 15 - 17 år, är att studera utomlands ett år. Varför?

• Du bor utomlands
  • Lär dig ett nytt språk
  • Får nya perspektiv
  • Upplever en ny kultur
  • Får vänner för livet

Ansök senast den 30 november!

William berättar så här om sitt utbytesår i USA;

Jag var utbytesstudent 2007-2008 i Eugene, OR, USA. Det var en helt klart utmanande på många sätt att abrupt pausa livet där hemma men att få uppleva ett samhälle som det amerikanska i grunden var otroligt nyttigt. Jag upptäckte mycket som Sverige saknar i form av inspiration och uppskattning av unga och har själv lärt mig uppskatta fler sidor och talanger hos mig själv som ett resultat! Detta var överlägset det viktigaste jag har fått med mig!

Hälsningar William

Sommarutbyte eller läger?

Är du mellan 15 och 19 år och vill åka till ett annat land under några sommarveckor kan du söka till Rotarys sommarutbyte eller några av våra läger!

Rotary är en trygg och säker ideell organisation med över en miljon medlemmar över hela världen. Alla som är engagerade i ungdomsverksamheten är certifierade för ökad säkerhet.

www.rotarystudent.se

Rotary Ungdomsutbyte

Rotary ungdomsutbyte

Ungdomsutbyte 2022 - 2023

Vi önskar årets studenter välkomna!

Efter ett uppehåll under Covid-tiden har nu Rotarys ungdomsutbyte kommit igång igen. Cirka 60 svenska ungdomar och nästan lika många utländska ungdomar har nu anlänt till de länder där de skall studera under ett läsår.

För de utländska ungdomar som kommit till Sverige började det med en veckas introduktionsläger med undervisning i svenska och information om Sverige och svenskarna. Ungdomarna som skall bo i södra Sverige tillbringade en vecka utanför Vetlanda. Ungdomarna i norra Sverige tillbringade en vecka tillsammans i Sundsvall.

Av de 28 ungdomarna som var i Vetlanda är tretton från distrikt 2360. De fick prova på våra nationalrätter som falukorv och potatismos och insjökräftor. Surströmmingen var slut och fanns inte att få tag på, tyvärr :-)

Veckans födelsedagsbarn gratulerades med prinsesstårta. De fick även lära sig att berätta om sig själva på svenska, samt att förbereda en presentation att hållas på Rotartyklubben som sponsrar deras tid i Sverige.

Distriktets ungdomar kommer från länder som Taiwan, USA, Italien och Tjeckien för att nämna några.

Ungdomsläger - Arrangerad av Ljungskile Rotaryklubb

Helgen 10-11 september har Ljungskile RK varit värd för ett ungdomsläger för utbytesstudenter i vårt distrikt 2360.  Tolv glada flickor möttes upp vid Ljungskile station och förflyttade sig upp till Norra Fjället.  De kommer från 7 olika nationer, USA, Japan, Taiwan, Tyskland, Italien, Tjeckien och Spanien.

Gården Norra Fjället brukades av familjen Sven och Wilhemina Björk ända fram till 1946, då sonen tog över fram till 1954.  Wilhemina födde här 17 barn. Här var det skola för alla barn boende på Bredfjället fram till 1946.  Norra Fjället sköts numera om av Ljungskile Friluftsklubb och skolbyggnaden är museum.

På lördagen gjorde vi en ca 7 km vandring med paus vid Skarsjön. Här gällde det att först göra upp eld med näver och tändstål innan vi kunde grilla korv, koka te och kaffe. Väl tillbaka på Norra Fjället fick de som ville möjlighet att ta en bastu. På kvällen kom vår president Sten-Åke Lyngstam upp till oss med sin gitarr och fick igång allsången.

På söndagen efter frukost i solskenet, lekte vi lekar och mest chillade. Det är härligt att se hur ungdomar från olika delar av världen umgås och tar så väl hand om varandra.

Ett stort tack till Annika Gustafson som skämde bort oss med god mat.

Mårten Palm, Ansvarig för ungdomslägret