Infobrev Nr 6 om Panzisjukhuset

fredag 3 februari 2017

Örebro RK

Infobrev om Panzisjukhuset

NYHETSBREV NR 6

Kära Vänner!

Tiden rusar på och nu närmar sig snart Julen. Vi har det lugnt och fridfullt i jämförelse med många andra runt om i världen. Tommy Sandén och Lennart Nordström, från projektgruppen, hade tillfälle att träffa Dr Mukwege i samband med hans besök i Stockholm förra veckan. Vi hade ett bra samtal och nu är det klart att vi får ett nytt hus att sätta våra nya generatorer i. Mer om detta senare i detta brev. Dr Mukwege hälsar till alla och tackar för ett viktigt och fantastiskt initiativ som Rotary tagit.

För att försöka sammanfatta vad som skett under de 2 år som Panzi-Projektet pågått ges här en sammanfattning med kommentarer också om läget just nu.

Panziprojektet

Ledningsgruppen för Panziprojektet

 

Ledningsgruppen består av 9 ledamöter.

Ordförande: Bo Westerling, Örebro Engelbrekt RK

Projektledare/vice ordförande: Tommy Sandén, Örebro Engelbrekt RK

Sekreterare: Dieter Wolf, Mosjö RK

Ekonomiansvarig: Anders Sandin, Örebro Engelbrekt RK

Ledamot: Jan Karlsson, Örebro RK

Ledamot: Conny Gustafson, Örebro Västra RK

Ledamot: Erik Behrenth, Örebro Södra RK

Ledamot: Svante Gyrulf, Örebro Engelbrekt RK

Ledamot: Lennart Nordström, Örebro Engelbrekt RK

Ledamot: Sara Somi, Örebro Södra RK har avgått ur gruppen och ersatts av Erik Behrenth, samma klubb.

Örebro Engelbrekt RK är moderklubb för projektet och förvaltare av ekonomin. Det innebär att projektets ekonomi ingår i klubbens ekonomihantering, men särredovisas i denna med insamlade medel placerade på särskilt bankkonto. Ledningsgruppen har arbetsregler som fastställts av styrelsen i Örebro Engelbrekt RK.

Bakgrund till projektet

Örebro Engelbrekt RK tog våren 2014 beslut om, att genom insamling av pengar, starta ett biståndsprojekt med utgångspunkt att möjliggöra en förbättring av elsituationen för Panzisjukhuset i Bukavu, DR Kongo. Landet är ett av världens fattigaste länder, men har rika mineraltillgångar. Landet har under årens lopp härjats mycket svårt av krig och inbördeskrig. Det politiska läget är oroligt och sjukhuset och dess personal är utsatta för olika hot.

Panzisjukhuset, som har en bred medicinsk verksamhet, är kanske mest känt för sina insatser med operationer på våldtagna kvinnor och barn. 10 000-tals operationer har under åren gjorts. Chefsläkaren Dr Denis Mukwege är internationellt berömd för sina insatser. Sjukhuset har ca 400 vårdplatser och ett 30-tal läkare tjänstgör där.

Sjukhuset har stora problem med sin elförsörjning. Den levererade elen är oren och strömavbrott är vanliga. Sjukhuset får i detta läge förlita sig på el från egna dieselgeneratorer. De dieselaggregat som idag finns är förhållandevis omoderna och de slits snabbt ut, eftersom de är i gång ständigt, vilket ger begränsad tid för underhåll. Ett mindre försök med solenergi har gjorts för delar av sjukhuset.

Projektets insatser inriktades tidigt mot att bistå sjukhuset med nya och moderna dieselgeneratorer för att säkerställa elförsörjningen. I framtiden är solenergi en lämplig energikälla. Dieselgeneratorerna blir då en back up.

Insamlingen

Redan under maj 2015 hade projektet uppnått ett insamlingsresultat på över 500 000 kr.

Värdet på insamlade medel, skänkta varor och utlovade gåvor ligger idag på c:a 700 000:- och insamlingen fortgår.

I en gåva från dödsboet efter författaren Göran Blomé har projektet via Lars Hallmén Örebro Västra RK, tacksamt tagit emot en upplaga på c:a 1000 böcker ” Bästa Sverige … Från Vikingavälde till EU-monarki”. Boken säljs av Rotaryklubbar och andra organisationer och pengarna går till projektet. Idag har drygt hälften av böckerna sålts.

Idag är 19 Rotaryklubbar engagerade i projektet.

 

Dieselgeneratorerna

I ett tidigt skede lovade Atlas Copco att skänka en dieselgenerator till projektet. Under verksamhetsåret och också senare har ett flertal diskussioner förts med bolaget. Diskussionerna har lett fram till att bolaget, utöver gåvan, också utfästs sig att projektet får köpa en andra generator till produktionskostnad. Panziprojektet kommer sålunda att kunna leverera två generatorer som kan samköras, vilket ökar livslängden och hållbarheten i elförsörjningen.

Studieresa till Bukavu och Panzisjukhuset

För att bilda sig en uppfattning om Panzisjukhuset, dess verksamhet och personal, samt för att besöka den Rotaryklubb i Bukavu, som är projektets rotarykontakt på plats, reste Tommy Sandén ner till Bukavu den 5 mars 2016. Erfarenheterna från resan har blivit en ovärderlig del för projektets fortsatta utveckling. Erfarenheterna resulterade i en skrivelse till berörda på Panzisjukhuset men förslag till förbättringar av infrastrukturen kring Dieselgeneratorerna.

Dr Mukwege har nu meddelat att man helt går på den föreslagna linjen. Detta innebär ett helt nytt generatorhus, vilket naturligtvis har fördröjt leveransen av generatorerna en tid.

Nu är man i full färd med iordningställandet för byggnation och senaste indikationen ger vid handen att om 3 månader kan bygget stå klart.

Organisationsfrågan för Panzisjukhuset

Tommy Sandéns Kongoresa har gett flera erfarenheter. För det första måste ledningsfunktionen på sjukhuset förstärkas, med en sjukhuschef/platschef. En andra erfarenhet är att alla de inblandade organisationer som bistår sjukhuset måste samordna sin verksamhet. Idag spretar insatserna och man vet ofta inte vad den andra gör. Situationen är komplicerad eftersom organisationerna finns på olika platser i världen.

För Sveriges del har detta lett fram till att flera inblandade organisationer mötts för att reda ut situationen och deras uppfattning överensstämmer med de slutsatser Tommy har dragit efter resan. Tommy Sandén har deltagit i dessa samtal.

 

Global Grant eller egna projektresurser

Frågan om att söka internationella Rotarypengar till projektet har diskuterats vid ett flertal tillfällen i ledningsgruppen. Kontakter har också tagit med Rotary International i Zurich och i USA. Ledningsgruppen har slutligen kommit fram till att den första etappen med dieselgeneratorer klarar vi av med egna insamlade pengar och med gåvan från Atlas Copco. Skälet för detta är att regelverket för internationella Rotarypengar är komplicerat och att det är svårt att passa in regelverket i de förutsättningar som gäller för projektet. Tiden och det oroliga politiska läge som råder i landet är ytterligare komplikationer. Däremot om projektet, efter beslut i klubbarna, får mandat att fortsätta i en etapp för att förse sjukhuset med solenergi, kan en Global Grant-ansökan bli aktuell.

Planen framåt

Läget är nu följande. Projektpengar finns för inköp av en dieselgenerator utöver den som skänkts av Atlas Copco. Human Bridge har förklarat sig villiga att åta sig transporten från Sverige till Bukavu.

Två kunniga personer inom elteknik har förklarat sig villiga att åka ner till Panzisjukhuset för att bistå vid installationen. Båda dessa har tidigare varit nere vid sjukhuset ett flertal gånger och den ene har flera gånger utfört reparationer på de befintliga generatorerna. Vi har nu fått klartecken av Dr Mukwege att ett nytt generatorhus kommer på plats. Alltså kan vi snart beställa generatorerna.

 

Slutord

Arbetet i Panziprojektet har tagit tid. Än är vi inte klara, men vi närmar oss tidpunkt för beställning av generatorer och därefter kommer leverans. Panziprojektet är ett komplicerat projekt. Det innehåller val av teknik, kompetensöverföring, finansiering, långa transporter, om- och tillbyggnad, behov av organisationsförändringar vid sjukhuset och inte minst samverkan.

 

 

 

 

Örebro den 26 oktober 2016

För Ledningsgruppen för Panziprojektet

 

Bo Westerling Tommy Sandén

Ordförande Projektledare/Vice ordförande